Lentämättä lomalle Eurooppaan

Kaupallinen yhteistyö Finnlines*

Kevään pitkä automatka Euroopassa tyssäsi Saksan Alpeille, kun jouduin jättämään auton sinne korjattavaksi. Muutamaa viikkoa myöhemmin palasimme Iiron kanssa hakemaan auton rinkat selässä maata pitkin matkustaen: ensin laivalla Saksaan ja Saksan halki junilla edullista Deutschland-Ticketia hyödyntäen. Mulla on jonkin verran kokemusta junalla Euroopassa matkustamisesta, mutta tämä oli meille molemmille eka rinkkareissu Euroopassa.

Reitin valinta

Kun Suomesta lähtee lentämättä lomalle Eurooppaan, on ylitettävä meri. Voi mennä Ruotsin kautta, Viron kautta tai suoraan Saksaan. Kaikissa vaihtoehdoissa on hyviä ja huonoja puolia, mutta minä tykkään mennä laivalla Saksaan.

2020-01-12_10-10-00

Ruotsista voi jatkaa matkaa Manner-Eurooppaan joko Juutinrauman sillan kautta tai laivalla.

Olen aikaisemmin ollut liikkeellä aina omalla autolla, joten oli mietittävä, miten maata pitkin matkustaminen onnistuu ilman autoa. Olisiko laiva Saksaan myös nyt paras vaihtoehto, ja kauanko matkaan menisi aikaa. Olimme lähdössä liikkeelle perjantaina, ja tavoitteena oli päästä Saksan Alpeille Oberammergauhun maanantaina ennen kuin korjaamo menee kiinni.

Selvittelin ensin junayhteyttä Tukholmasta Hampuriin. Kovin täyttä oli, enkä saanut meidän, Ruotsiin kulkevien laivojen ja junien aikatauluja sovitettua mitenkään yhteen. Pohdin monenlaisia reittiversioita, ja katselin myös laivayhteyksiä Ruotsista eteenpäin. Jokunen vuosi sitten matkustettiin Finnlinesillä Malmöstä Travemündeen, mutta nyt tämä ja muut Ruotsin kautta kulkevat reitit olisivat olleet meidän tarkoitukseen liian hitaita. Lisäksi olimme viime aikoina matkustaneet paljon Ruotsissa, joten sinne ei muutenkaan ollut nyt isompaa hinkua.

Sitten silmäys Baltiaan. Tallinnasta pääsisi bussilla Varsovaan, mutta kun me haluttiin käyttää junia. Iiro on vuosia haaveillut junamatkailusta Euroopassa, ja nyt siihen oli hyvä mahdollisuus. Tutkailin siitä huolimatta jatkoyhteyksiä Varsovasta Saksaan. Ynnäilin hintoja, katselin sopivia reittejä. Mutta tämäkin reitti tuntui sopivat paremmin toisenlaiseen hetkeen, sellaiseen aikatauluttomaan kulkemiseen.

Vaaka kallistui selkeästi suoraan Saksaan matkustamisen suuntaan. Joten nousimme perjantaina laivaan ja olimme perillä Saksassa lauantaina illalla.

Laivalla Saksaan voi matkustaa myös ilman autoa

Vaikka Finnlines mielletään helposti automatkustajan valinnaksi, Saksaan voi matkustaa myös ilman ajoneuvoa. Laivaan meno on helppoa: lähtöselvitys tehdään Hansaterminaalissa, ja sieltä jalkamatkustajat kuljetetaan bussilla laivalle. Niin mukavaa, sillä jotenkin se auton ajaminen laivaan aina vaan vähän jännittää, vaikka sitä olisi tehnyt useammakin kerran.

2023-08-24_11-42-29
2023-08-26_10-44-28

Matka Saksaan kestää 30 tuntia. Kuulostaa pitkältä, ja ihan ekalla reissulla mietin, miten ihmeessä saan ajan kulumaan. Nykyään jo tiedän, miten rentouttavaa on sekä aloittaa että päättää loma laivalla. Matkan aikana pääsee hyvin irrottautumaan menneestä, ja on valmis lomailemaan. Tai sitten kotiin palatessa siirtymään helpommin takaisin arkeen. Rakastan sitä ihanaa joutilaisuutta, mihin tuo laivamatka mut pakottaa. Laivalla päivää rytmittää ruokailuajat, ja syömisen lisäksi me suunniteltiin matkareittejä, luettiin, saunottiin ja kävin myös hierojalla. Ja tietty päivään mahtui päikkärit. Ehkä jopa kahdet 😁

2023-08-24_11-38-56
2023-08-24_11-40-01
Finnlines

Tästä muutaman vuoden takaisesta jutusta voit lukea tarkempaa kuvausta Finnlinesin laivoista. Ja nyt syksystä alkaen jalkamatkustajat ovat tervetulleita myös Naantali-Kapellskär välille, kun Finnlinesin uusi laiva Finnsirius on saatu reitille.

* Laivamatkat Saksaan toteutettu yhteistyössä Finnlines.

Deutschland-Ticket ja matkustaminen junalla Saksassa

Saavuimme Travemündeen illalla, joten olin varannut meille majoituksen Lyypekistä, samasta Hotel Schweizerhaus -majatalosta, jossa yövyin keväällä. Sinne oli silloin helppo ajaa autolla, ja nyt bussi vei meidät vain muutaman sadan metrin päähän. Ja mikä parasta, ennakkoon junamatkustamista varten hankkimamme Deutschland-Ticket kelpasi myös bussiin.

Deutscland-Ticket on edullinen kuukausilippu (49€/kk), jolla saa matkustaa rajattomasti Saksan paikallisjunissa ja laajalti myös muussa julkisessa liikenteessä. Se ei kelpaa kaukojuniin (ICE, IC/EC), joten matkaan pitää varata enemmän aikaa. Puhelimeen kannattaa ladata Deutsche Bahnin (DB Navigator) sovellus, sieltä on helppo katsoa reittivaihtoehdot, kun valitsee asetuksista paikallisliikenteen: Options – Means of tranport – Regional transport only. Sieltä näkee hyvin junien aikataulut, vaihtojen kestot ja jopa laiturit. Toki ne kannattaa aina tarkastaa myös asemalla, sillä muutoksia voi aina tulla. Tämän jutun lopusta löydät ohjeet Deutschland-Ticketin hankkimiseen ja tilauksen peruuttamiseen.

Lisätiedot: Deutsche Bahn

Päivä 1: Lyypekki – Hampuri – Lüneburg – Uelzen – Göttingen – Würzburg (13h)

Sunnuntaina olikin sitten edessä junamatkustusta koko rahalla. Ensimmäinen sopivaksi katsomamme junavuoro Lüneburgiin oli peruttu, joten lähdimme Lyypekistä kohti Hampuria. Hampurissa ehdimme käydä pikaisesti keskustassa syömässä ja ihailemassa komeaa raatihuonetta, kunnes oli aika jatkaa matkaa. Asemalaitureilla oli väkeä ihan tolkuttomasti, ja junat myöhässä pahan kerran. Tiedotteet kertoivat, että junat eivät pysähtele kaikilla suunnitelmien mukaisilla asemilla, sillä ihmisiä on liian paljon. Ja niinhän siinä kävi, että meidän junamme oli yksi näistä. Laiturin opasteissa juna kyllä näkyi, mutta laiturille se ei koskaan saapunut.

2023-08-24_11-45-09
2023-08-24_11-49-29

Suunnitelmat menivät siis uusiksi ja kohta matkustimme kohti Lüneburgia, kaupunkia johon meidän alunperin piti mennä sillä aamun ekalla peruutetulla junalla. Päädyttiin sinne sitten lopulta monta tuntia myöhemmin. Eikä ne seuraavatkaan junat ihan aikataulussa kulkeneet. Syy: jälleen liikaa ihmisiä. Pian kävikin selväksi, että emme tulisi ehtimään seuraavan yön etappiimme Würzburgiin, ellemme ostaisi lippuja nopeaan IC-junaan. Visa siis vinkumaan ja kalliin kaukojunan kyytiin. Olin varannut nimittäin hotellihuoneen ennakkoon, sillä meidän oli pakko päästä ekana päivänä Würzburgiin asti, jotta ehtisimme seuraavana päivänä ajoissa määränpäähämme.

Päivän matkasaldo: 1 bussi, 5 junaa ja 13 tuntia. Yhdet ylimääräiset junaliput sekä reittisuunnitelman muuttaminen kolmesti.

Päivä 2: Würzburg – Treuchtlingen – Augsburg – Weilheim – Murnau – Oberammergau (7h)

Toka junapäivä oli paljon parempi. Junat kulkivat ajallaan, vaihdot sujuivat hyvin ja yhteensä neljän matkapäivän jälkeen olimme päässeet perille Saksan Alpeille. Astelimme sisään autokorjaamoon rinkat selässä, ja korjaamon väkeä nauratti: ”Kävellenkö tulitte?” Auto oli ollut siellä valmiina jo kolmisen viikkoa, että kyllähän siinä ajassa melkein olisi jo kävellytkin.

Päivän matkasaldo 5 junaa ja 7 tuntia. Reittisuunnitelma ja aikataulu pitivät kumpikin.

Alpit

Kaiken kaikkiaan Saksassa paikallisjunalla kulkeminen on helppoa, kunhan käytettävissä on riittävästi aikaa ja on valmis muuttamaan suunnitelmiaan ihan joka vaiheessa. Junat olivat pääosin hyvin siistejä (paitsi metronom-yhtiön operoimat junat, ne samat mitkä olivat eniten myös myöhässä) ja asemat selkeitä. Kaikista käyttämistämme junista löytyi vessat. Paikallisjuniin ei myydä paikkalippuja, mutta on hyvä huomata että junissa on 1- ja 2-luokat. D-ticket kelpaa luonnollisesti vain 2-luokkaan. Me matkustimme kiireiseen aikaan, sillä samaan aikaan päättyi koulujen pitkä kevätloma. Ja se todella tuntui matkustajamäärissä. Vastaavaa en ole ennen Saksassa nähnyt, vaikka junat ovat aiemminkin olleet täysiä.


Deutschland-Ticket: ostaminen ja tilauksen peruminen

Muutama sananen D-ticketistä vielä. Sen hinta on tällä hetkellä 49€/kk ja sillä saa matkustaa rajattomasti paikallisjunilla ja useimmissa kaupungeissa myös busseilla. Lippu on voimassa kalenterikuukauden kerrallaan, mutta lipun tilaus jatkuu automaattisesti, jos sitä ei muista perua. Ostaminen on helppoa, peruminen taas vähemmän helppoa.

Me ostimme liput Deutsche Bahnin (DB) sivuilta. Lipun voi ostaa myös muilta saksalaisilta toimijoita, mutta niiden käytännöistä minulla ei ole kokemusta.

1. Osta lippu Deutsche Bahnin sivuilta. Lipun ostaminen vaatii kirjautumisen ja pankkitilin tiedot. Veloitus menee suoraan tililtä kuukausittain, kunnes perut tilauksen. Pidä sähköpostiin saamaasi kirjautumistiedot tallessa, tarvitset niitä perumisen yhteydessä.

Huom. suomalaiselta pankkitililtä veloituksessa on ollut ilmeisesti jonkin verran ongelmia. Ostaminen onnistuu, mutta tililtä veloitus ei. Lippu on kuitenkin ollut voimassa ihan normaalisti. Meillä ei ole tästä kokemusta, mutta ilmeisesti saat siinä tapauksessa myöhemmin laskun kotiin.

2. Lataa viimeistään tässä vaiheessa puhelimeesi DB Navigator sovellus ja lisää lippu sinne syöttämällä lipun numero ja nimesi My tickets -osiossa. Voit myös ostaa D-ticketin suoraan sovelluksella, mutta minusta tietojen antaminen oli helpompi tehdä nettisivuilla kuin sovelluksessa.

3. Sovelluksen mobiililippu kelpaa niin junissa kuin busseissa.

Deutschland-Ticket peruminen:

Lipun peruminen tehdään viimeistään kuluvan kuun 10.päivä. Eli kun me ostimme kesäkuun liput, niin peruminen piti tehdä viimeistään 10.6, jotta ei jouduttu maksamaan myös heinäkuun lipusta. Kesäkuun lippu jäi kuitenkin voimaan kuun loppuun asti, vaikka tilaus olikin peruttu.

1. Mene sivulle abo.bahn.de. Huom sivusto on saksaksi.

2. Kirjaudu (Anmelden) sisään tunnuksilla, jotka loit DB:n sivuille ostaessasi lipun.

(Jos et pääse kirjautumaan, loggaa itsesi ulos puhelimen DB sovelluksesta ja DB:n nettisivulta. Yritä tarvittaessa monta kertaa, mulla ainakin oli välillä vaikeaa saada uloskirjautuminen oikeasti voimaan.)

3. Valitse listalta firma (DB) josta lipun ostit. Tarvitset myös Abo-numeron, se löytyy lipun oston yhteydessä tulleesta sähköpostista.

4. Valitse lipun irtisanominen (kuvake jossa kännykän päällä x, en muista mitä luki. Ehkä kündigung. Käytä google translatoria tms. apuna tarpeen mukaan).

5. Valitse päivä, jonka jälkeen lippu ei enää voimassa. Meidän tapauksessa se oli 30.6.

Ja näin, saksalaisen helppo homma. Eli monimutkainen 😅. Voi olla, että on muitakin tapoja tehdä tämä, mutta näin toimimalla meillä oli kesäkuussa voimassa olevat liput, ja tilaus ei enää jatku.


SEURAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA

2 comments On Lentämättä lomalle Eurooppaan

  • On alkanut itseäkin kiehtoa tuo lentämättä Eurooppaan matkustaminen, itse asiassa koko ajan enemmän. Olen melko varma, että omana valintana olisi kuitenkin oma auto. Ei sen vuoksi, etteikö matkanteko Eurooppaan muuten onnistuisi, mutta liikkuminen siellä niihin itseä kiinnostaviin kohteisiin onnistuu huomattavasti helpommin autolla.

    • Autolla minäkin olen enimmäkseen ollut liikkeellä, ja olihan meillä tälläkin kertaa se auto siellä Alpeilla odottamassa. Mutta oli kiva kokeilla, miltä tuo junamatkustaminen rinkan kanssa tuntuu.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer