Linnansaaren kansallispuisto on saimaannorppien koti

Kaupallinen yhteistyö SaimaaHoliday Oravi

Toukokuinen viikonloppu Linnansaaren kansallispuistossa ei olisi voinut mitenkään olla onnistuneempi. Kelistä alkaen ihan kaikki osui niin kohdilleen. Olen vieläkin ihan fiiliksissä. Yövyin ekaa kertaa tentsilessä, kipusin Linnansaaren korkeimmalle kalliolle ihailemaan upeaa maisemaa, nautin rantasaunan lempeistä löylyistä välillä järveen pulahtaen ja reissun kruunasi leiripaikan rannalle kalastelemaan tullut norppa. Ja lisää norppia pongailtiin seuraavan päivän norppasafarilla. Silmä tarkkana kiikaroitiin rantojen kivillä kölliviä norppia ja välillä ihailtiin tyynenä silmien edessä avautuvaa Saimaata. Mikä elämys!

Oravista helposti Linnansaaren kansallispuistoon

Linnansaaren kansallispuisto on kokonaan vesillä, joten ilman venettä tai kanoottia sinne ei pääse kuin talvella. Reittivene pääsaarelle kulkee päivittäin kesäkuun puolesta välistä elokuun lopulle. Muina aikoina kansallispuistoon kuljetaan venetaksilla tai joko Oravista tai Järvisydämestä. Linnansaaren kansallispuisto on myös huippupaikka melontaan, ja kalustoa voi vuokrata molemmista paikoista. Olispa ihana lähteä melontaretkelle tuonne joku kerta, mutta näin yksin liikkuessa en ole vesille vielä uskaltautunut. Sen verran vähän melontakokemusta on.

Oravi satama

Mä valitsin lähtöpaikaksi Oravin. Oravi on sympaattinen pieni kanavakylä, josta on lyhyt matka niin Linnansaaren kuin Koloveden kansallispuistoihin. Kylässä on kattavat palvelut matkailijalle ja vilkas vierasvenesatama. Saavuin Oraviin perjantaina illansuussa, ja ehdin just sopivasti syömään Ravintola Ruukinrantaan. Listalta löytyi erikoisuutena paikallisesta kalasta tehtyä hauki-kebabia, ja sitä piti tietenkin testata. Ja oli hyvää.

Ravintola Ruukinranta Oravi
Oravivillage
Oravi apartments

Ekan yön majoitus järjestyi viereisestä huoneistohotellista. Oravi Apartments on siisti ja konstailematon, ja palvelee erinomaisesti yöksi valkoisiin lakanoihin kaipaavaa retkeilijää. Sehän sopi mulle, sillä edessä olisi vielä monta huonosti nukuttua retkiyötä. Oli hyvä nukkua vähän varastoon.

Ravintolasta olisi voinut tilata aamiaiskorin, mutta mun venetaksikyyti starttasi sen verran aikaisin, että pakkasin rinkkaan yöpymiskamppeiden lisäksi myös sen aamun aamiaistarvikkeet. Noin vartin tyynessä aurinkoisessa säässä tehdyn venematkan jälkeen saavuttiin Linnansaareen Sammakkoniemen rantaan. Mun seuraavan yön majoite, tentsile, oli viritetty upeaan paikkaan ihan veden äärelle ja pistin leirin heti pystyyn. Aivan mahtavaa!

Tentsile Linnansaari
Tentsile Linnansaaressa

Linnavuoren polku johdattaa upealle näköalapaikalle

Aamiaisen jälkeen suuntasin 7km mittaiselle Linnavuoren patikkapolulle. Toukokuussa ei itikat vielä kiusanneet vaivaksi asti, vaikka ensimmäiset hyttysenpistot reissulla jo tulikin. Juurakkoinen ja edellisen syksyn lehtien peittämä polku kulki lehto- ja havumetsissä nousten välillä kallioille ja kulkien taas alaspäin. Korkeimmalle kohdalle noustiin tukevia portaita. Linnavuorelta avautui uskomattoman komeat maisemat, enkä olisi millään malttanut lähteä pois. Muita retkeilijöitä näkyi jokusia, mutta pitkään koko kallio oli vain mun.

Linnavuori maisema

Linnavuoren polku
Linnavuoren polku
Linnavuoren patikka
Portaat Linnavuori

toisiinmaisemiin

Kun norppa tuli vierailulle

Patikkareissun päätteeksi oli ihana päästä rantasaunan löylyihin. Tunnin saunavuorolla ehti hyvin käydä uimassa useaan otteeseen ja venytellä saunan lauteilla rinteissä kipeytyneitä lihaksiaan.

Uiminen linnansaaressa
Rantasauna Linnansaari

Tyyni ja lämmin ilta sai valvomaan pitkään. Kokkailin ja istuskelin rannassa tentsilen suojassa, kun yhtäkkiä kuului kummaa tuhinaa. Saimaannorppa! Sukeltelee ja ui han siinä mun vieressäni. Yritin hamuilla kameraa, mutta norppa oli liian nopea. Ajattelin, että tätä ei kyllä usko kukaan. Kunnes hetken kuluttua alkoi taas kuulua sama tuhina. Ja nyt mä ehdin. Norppa ui vieressäni jonkin aikaa, kunnes sukelsi laiturin taakse ja jatkoi matkaansa. Kiitos kun kävit.

saimaannorppa

Yöpyminen tentsilessä

Tentsile on puiden väliin pingotettu teltta. Tämä kyseinen malli oli kolmelle hengelle, joten tilaa riitti. Sinne noustaan joko keskellä olevasta aukosta tai reunalta samaan tyyliin kuin riippumattoon. Eikä se ole ollenkaan vaikeaa. Yö tentsilessä sujui samaan tapaan kuten mun retkeily-yöt yleensäkin. Pyöriskelen ja haen sopivaa asentoa tuhat kertaa heräillen, kunnes aamuyön tunteina väsymys viimein taltuttaa muutamaksi tunniksi. Silti aamulla on onnellinen olo, sillä ulkona vietetyissä öissä on jotain salaperäistä taikaa. Ja ainakin näin yksin nukuttuna tentsile oli miellyttävä nukkumispaikka, joten siitä se ei ollut kiinni.

Tentsile Linnansaaren kansallispuistossa

Norppasafari Saimaalla

Seuraava aamu valkeni jälleen kauniina. Kokkailin eilisistä nokkosletuista aamiaisen ja ehdin käydä vielä vähän saaren poluilla ja tutustumassa torppaan. Ja sitten olikin päivän kohokohdan aika. Osallistuin nimittäin norppasafarille. Vene tuli hakemaan mut mukaan saaresta, ja melkein heti oltiinkin ensimmäisen norpan näköpiirissä. Norppa seurasi tarkasti puuhiamme uiskennellen sinne tänne ja oli hienoa seurata sen touhuja.

Me nähtiin retken aikana viisi norppaa, joista osa köllötteli norppalivestä tuttuun tyyliin kivillä. Safarilla ei milloinkaan mennä kovin lähelle norppia, joten tarkkailu sujui parhaiten kiikareiden avulla. Ilman opasta nämä veijarit olis kyllä itseltä jääneet huomaamatta, niin hyvin ne maastoutuivat kivien väriin. Enkä todellakaan yrittänyt kuvata norppia kännykällä, sen verran kaukana me pysyteltiin. Norppasafarien järjestäjälle SaimaaHoliday Oraville tämä on erityisen tärkeää, jotta matkailu häiritsisi norppien elämää mahdollisimman vähän.

Lue lisää norpparetkien vastuullisuudesta tästä Valpas Median artikkelista: Norppamatkailun suosio kasvaa – onko matkailu saimaannorpalle uhka vai mahdollisuus.

Norppasafari Oravi
Saimaa

Linnansaaren kansallispuisto

Peilityyni Saimaa oli upea kokemus ja kallioiset saaret maalauksellisia.

Perpulanluhta Linnansaari
linnansaaren kansallispuisto

Retki päätettiin nokipannukahveihin ja herkullisiin leivonnaisiin Linnansaaren toisella telttailupaikalla Perpulanluhdalla.

Entisaikojen elämää Linnansaarella

Linnansaari on ollut kansallispuisto vuodesta 1956. Sitä ennen saaria käytettiin kaskimaina ja sen suurinta saarta asuttiin 1850-luvulta aina 1960-luvulle asti. Tähän entisaikojen elämään pääsee tutustumaan saaren torpalla ja sen pihapiirissä. Rakennukset ovat alkuperäisiä ja aidoilla paikoillaan, ainoastaan savusauna on siirretty läheisestä saaresta alkuperäisen palaneen saunan tilalle. Torpan ympäristössä ylläpidetään vanhoja 1900-luvun alun menetelmiä ja kesäisin saarella laiduntaa lampaat.

Torpan sauna Linnansaari
Linnansaaren torppa

Linnansaaren torppa

Palvelut Linnansaarella

Saarella on kaksi telttailualuetta, joista Sammakkoniemi on isompi. Reittivene tuo tänne, ja täältä löytyy myös saaren vuokrattavat aitat ja tentsilet sekä rantasauna ja kesäisin toimiva pieni kioski. Myös saaren patikkapolut lähtevät täältä. Veneet voivat rantautua joko suoraan Sammakkoniemeen tai viereiseen Kamarluotoon. Myös Perpulanluhtaan pääsee veneellä. Sammakkoniemessä on hormillinen tulipaikka ja paljon tilaa teltoille sekä kaivo. Täältä voit vuokrata myös kanootin tai veneen. Linnansaaren kansallispuiston nimikkosaari on todellinen retkeilijän paratiisi!

Sammakkoniemi Linnansaari

*KAUPALLINEN YHTEISTYÖ. Viikonloppu Linnansaaressa toteutui yhteistyössä SaimaaHoliday Oravin kanssa. Pakettiin kuului molempien öiden majoitukset, kuljetukset, rantasauna sekä norppasafari. Lisätiedot, hinnat ja varaukset: oravivillage.com

Lue lisää retkistäni Suomen kansallispuistoissa

2 comments On Linnansaaren kansallispuisto on saimaannorppien koti

  • Linnansaaren kansallispuisto on kivaa aluetta! Mekin olemme kiertäneet Linnavuoren polun, mutta emme ole yöpyneet reitin varrella. Missään emme muuten ole nähneet yhtä paljoa tikkoja kuin tuolla! Myös norppasafareista ollaan tykätty, ja itse asiassa oltiin juuri hiljattain niin ikään Oravista käsin. Ja norppien lisäksi aluehan on muutenkin kaunista seutua…

    • Linnansaari sopii hienosti myös päiväretkeilyyn. Ja olisi ihana päästä myös noille muille saarille vaikkapa melontaretkellä.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer