Yöksi metsään – vähintään kerran kuussa!

Kaupallinen yhteistyö: Addnature.fi *

Kiinnostaako yön yli retkeily, mutta et tiedä minkälaiset retkeilyvarusteet siihen tarvitaan? Entä riittääkö yhdet varusteet ulkona yöpymiseen vuoden jokaisena kuukautena? Nämä ja moni muu asia askarrutti, kun aloittelin yön yli retkiä kolmisen vuotta sitten.

Silloin nukuin ensimmäistä kertaa yön ulkona, mutta en todellakaan viimeistä. Tosin seuraava retki tehtiin vasta kesällä, kun siinä vaiheessa ei tullut mieleenkään yöpyä ulkona muulloin kuin lämpimällä kelillä. Kunnon retkeilyvarusteet puuttuivat ja vielä enemmän puuttui uskallusta. Mutta pikku hiljaa retkeilykipinän iskiessä todenteolla, kokemusta ja varusteita karttui, ja nyt kolme vuotta myöhemmin yön yli retkeily sujuu ajankohdasta riippumatta jo hyvällä rutiinilla. Tänä vuonna olenkin nukkunut joka kuukausi vähintään yhden yön ulkona.

2021-03-01_07-40-57

Helmikuussa Pääjärven laavulla

Mikään vaeltaja en ole vieläkään. Tähän asti on riittänyt yhden yön reissut, ja yleensä lähellä autoa. Mukana on useimmiten ihan järjetön määrä tavaraa, sillä panostan retkiruokaan enkä ollenkaan grammanviilaamiseen. Joskus lähden metsään ihan vain ruoanlaittomielessä, toisinaan pidemmälle retkelle. Ja joskus yövyn ulkona osana pidempiä autoreissuja. Mutta on se yöpymisen syy ollut sitten mikä tahansa, niin herään aina onnellisena. Ei paljon haittaa vesisateet, järjettömän huonosti nukutut yöt tai edes murtunut ranne. Ja kun retki on päättynyt, alan jo haaveilla seuraavasta.

retkeilijä itse
Syyskuussa Strösvikissä
retkieväät
Retkiruokaa #100retkireseptiä
grammanviilaaja
Tyylinäyte grammanviilauksesta @outimoi

Yön yli retkeilyn aloittaminen

Päiväpatikoijasta yön yli retkeilijäksi siirtyminen vaatii enemmän varusteita ja tarkempaa suunnittelua. Ja myös uskallusta. Pimeä metsä hermostuttaa yllättävän montaa. Itseäni mietitytti monenlaiset asiat: oliko mulla sopivat retkeilyvarusteet? Tulisiko kylmä ja kuinka paljon pitäisi olla ruokaa mukana? Osaisinko viritellä riippumaton ja millainen makuualusta olisi hyvä? Kuinka paljon vaatetta tarvitaan ja mitä muuta pitäisi tajuta ottaa mukaan? Mihin sen kaiken tavaran saa mahtumaan?

Telttailu Hossa
Yksinäinen telttailija Hossassa
kytäjäusmi
Maaliskuussa Hyvinkäällä
kattilajärvi
Joulukuinen Kattilajärvi

Nyt kun öitä on takana jo kymmeniä, uskallan lähteä antamaan omiin kokemuksiini perustuvia vinkkejä ja rohkaista lähtemään yöksi metsään. Sillä se on ihan älyttömän kivaa! Tästä se lähtee:

1. Pyydä kaveri mukaan

Ekalle yön yli reissulle on todennäköisesti helpompi lähteä seurassa kuin yksin. Mä yövyin ensimmäisen yön partiossa retkeilykokemusta roppakaupalla hankkineen mieheni Iiron kanssa ja riippumattoa testasin ensimmäisen kerran ystäväni Saanan kanssa. Oli monin verroin mukavampaa opetella uusia asioita jonkun opastuksella (tai olla yhdessä tumpeloita). Yön äänet eivät myöskään kuulosta ollenkaan niin kummallisilta yhdessä kuunneltuina kuin yksin ollessa.

kesäyö
Koppis kesälle #skumppaakuksasta
kirkkokivi
Kintulammen Kirkkokivellä

älänne

Heinäkuussa yövyttiin Outin ja Katjan kanssa Älänteen rannalla.

Nykyisin yövyn yhtä usein yksin kuin seurassa ja nautin molemmista suuresti. Minulta on aika monesti kysytty, että miten saan yksin ollessani ajan kulumaan. Vastaus on, että helposti. Ilta kuluu leirin pystyttämisessä, ruoan valmistelussa ja päämäärättömässä (nuotion, veden, maiseman) tuijottelussa. Talvikuukausina tosin illat pimenevät niin aikaisin, että silloin on mukavampi viettää aikaa yhdessä jonkun kanssa.

Kitulanlammen laavu Hiidenportti
Hiidenportin kansallispuistossa patikoin ekan kerran yöksi laavulle
Jatkonjärvi
Hossan Jatkonjärvellä ei muita näkynyt
riippumatto lofootit
Norjassa Lofooteilla kokkailua vesisateelta suojassa

2. Yövy lähellä

Toinen vinkkini on aloittaa sellaisista paikoista, joista pääsee tarvittaessa helposti pois. Silloin ei niin haittaa, vaikka retkeilyvarusteet (tai kantti) ei riittäisikään yöpymiseen ulkona. Seuraavalla kerralla se todennäköisesti sujuu jo paremmin. Lisäksi voi ottaa mukaan huomattavasti enemmän tavaraa, kun sitä ei tarvitse kantaa pitkälle. Näin pääsee testailemaan millainen varustus on itselle sopivin.

telttailu senja

Tämän lähemmäs autoa ei juuri pääse. Senjalla 2020.

Mä yövyin pitkään mahdollisimman lähellä autoa, ja vieläkin yöpymispaikat valikoituvat useimmiten niin. Ekan kerran uskaltauduin yksin seikkailulle rinkan kanssa ollessani Hiidenportin kansallispuistossa. Siellä patikoin 5km päähän laavulle, jossa ei ollut edes kännykkäverkkoa. Ensin meinasi hirvittää, mutta aika nopeasti sain tunteen karistettua pois.

Eniten autoa on kuitenkin tullut ikävä viime keväänä, kun onnistuin liukastumaan yön pimeinä tunteina niin, että ranne murtui tuusan nuuskaksi. Useamman kilometrin matkaa autolle ei voinut lähteä taivaltamaan ennen aamua, sillä leirin purkaminen ja osin upottavassa lumihangessa kulkeminen olisi ollut liian vaativaa yön pimeydessä. Onneksi en sillä kertaa ollut liikkeellä yksin.

3. Aloita hyvällä säällä

Suosittelenkin aloittamaan yön yli retkeilyn hyvällä säällä, oli sitten mikä vuodenaika tahansa. Ja aika lailla mukavampi yöpymistä on harjoitella ensin kesällä, ja vasta sitten talvella. Kesällä pärjää lisäksi vähemmillä varusteilla. Tosin kannattaa muistaa, että meillä Suomessa saattaa kesällä olla yllättävän kylmä. Ja muista aina katsoa ennen reissua säätiedot. Millaista lämpötilaa yöksi on luvattu, tuuleeko paljon, luvataanko sateita. Ja onko voimassa metsäpalovaroituksia.

talviretkeily uusimaa

Myös talviretkeily kannattaa aloittaa hyvällä kelillä. Tässä ollaan pikkupakkasessa tammikuussa Puumannin laavuilla Vihdissä.

Lue lisää: Talviretkeily hurmaa – viisi talviretkikohdetta Uudellamaalla

4. Suosi virallisia yöpymispaikkoja

Vaikka Suomessa yöpyminen on sallittua jokamiesoikeuksilla, niin suosittelen aloittamaan retkeilyn virallisilta, ylläpidetyiltä yöpymispaikoilta. On hyvä huomata, että monissa retkeilykohteissa yöpyminen ei ole edes sallittua muualla. Ylläpidetyn yöpymispaikan yhteydestä löytyy yleensä nuotiopaikka ja käymälä, usein myös laavu. Varustelutaso näissä silti vaihtelee suuresti: aina ei löydy polttopuita tai wc-paperia, kun taas joillakin laavuilla on jopa keittiövälineet tarjolla. Mä etsin uudesta paikasta tietoa ennakkoon tutustumalla kohteen nettisivuihin, kyselemällä ystäviltä, lukemalla blogeja ja etsimällä tietoa retkeilyn ja vaelluksen facebook-ryhmistä.

nuotion sytytys evo
Nuotion sytytyspuuhissa huhtikuussa Evolla
störsvik
Virallisilta yöpymispaikoilta löytyy useimmiten tulipaikka ja nätit maisemat

Mitä varusteita tarvitaan yön yli retkille?

Päiväpatikoijasta yön yli retkeilyyn siirtyminen vaatii huomattavasti enemmän varusteita. Ensimmäisellä kerralla meidän rinkoista löytyi

  • Laavuteltta, kolmen vuodenajan makuupussi, tyyny, makuualusta
  • Tulitikut, sytytyspalat, puukko, istuinalusta, trangia, talouspaperi, kuksat, ruokailuvälineet, ruokaa
  • Ensiapukamat, kartta, kompassi, puhelin, vara-akku, otsalamppu, taskulamppu.
  • Yöpymiseen villasukat, kerrasto, pipo, kauluri, välihousut ja lämmin paita (toimii myös taukovaatteena, joka oli kiva vaihtaa hikistyneen takin tilalle)

Listalle on tämän jälkeen tullut muutamia lisäyksiä (kuten korvatulpat, villapeitto, wc-paperi, tunnelmavalot, termari, leirikengät) ja osa varusteita on päivitetty itselle sopivampiin. Mutta näillä pääsi hyvin alkuun.

Lue lisää: Yön yli retki Nuuksioon

aamuhetki nuuksiossa

Teltta vai jokin muu majoite?

Telttaa tai muitakaan varusteita ei mielestäni kannata rynnätä suinpäin hankkimaan, vaan kysellä lainaksi kavereilta tai vuokrata retkeilyvarusteita vuokraavilta tahoilta. Niitä onneksi on nykyään useita. Mulle oleellista oli hankkia teltta, johon mahtuu kaksi henkeä, jossa on iso absidi eli katettu ulkotila ja joka on helppo kasata myös yksin. Testasin lainaksi saatua tunnelitelttaa ensin Norjan reissulla ja sen perusteella hankin oman vastaavan.

repovesi

Elokuussa telttailtiin ja testattiin ilmatäytteisiä kajakeita Repovedellä

Tentsile Linnansaaren kansallispuistossa

Toukokuussa pääsin kokeilemaan tentsilessä yöpymistä Linnansaaren kansallispuistossa.

Riippumatossa nukkuminen on sitten ihan oma lukunsa. Ensimmäiseksi yöksi olin ottanut mukaan pelkän riippumaton ja makuualusta oli mukana ihan sattumalta. En ollut yhtään perehtynyt juttuun. Onneksi kesäyö oli lämmin ja hyttysetön. Kun lähdin hankkimaan itselle uutta riippumattoa, niin integroitu hyttysverkko ja simppeli kiinnityssysteemi oli ehdoton vaatimus, sillä solmut aiheuttavat pelkkää sähläystä vielä näin kolmen riippumattovuoden jälkeenkin. Nykyään kiinnitän tarpinkin ilman harjanarua, jotta vältyn solmujen tekemiseltä.

Retkeily Eurajoki

Ensimmäinen yö riippumatossa oli ikimuistoinen

riippumattoretkeily
Syyskuussa Störsvikissä
Riippumatto Liesjärvi
Kesäkuussa Liesjärvellä
luosto
Heinäkuussa Luostolla

Yöpyä voi myös laavussa, ja niitä löytyy useasta retkeilykohteesta. Laavussa nukkuminen säästää vaivaa leirin pystyttämisen ja purkamisen osalta eikä sinne keräänny kosteutta. Huono puoli on, että jos laavulla on muita ihmisiä, niin sinne ei välttämättä mahdu tai ei ainakaan saa omaa rauhaa. Ja kesällä laavu on täynnä itikoita. Yleensä mulla on teltta tai riippari mukana siltä varalta, että laavussa nukkuminen ei onnistukaan. Muualla Suomessa yöpyminen onnistuu myös tuvassa tai kodassa, mutta täällä eteläisestä Suomesta ei kovin montaa yleisessä käytössä olevaa tupaa löydy.

2021-03-01_04-41-00
Helmikuussa Pääjärven laavulla
makkaraluoto
Juhannuksena melottiin yöksi Makkaraluotoon Joutsijärvellä

Makuupussi ja muut varusteet ulkona nukkumisen

Makuupussiksi suosittelen kolmen vuodenajan makuupussia. Ehdottoman tärkeää on tarkastaa millaiset lämpöarvot makuupussi lupaa. Comfort-arvo kuvaa lämpötilaa, jossa keskivertonainen nukkuu yönsä lämpimästi. Limit on sama arvo miehille. Extreme tarkoittaa alinta lämpötilaa, jossa selviää ilman hypotermiaa. Varsinaiset talvimakuupussit on tarkoitettu oikeisiin pakkasiin ja kesäpussille ei mun mielestä ole riittävästi tarvetta, sillä Suomessa on usein kesälläkin kylmä.

Lisäksi kannattaa panostaa kunnolliseen ilmatäytteiseen makuualustaan. Makuupussin sisälle voi hommata sisäpussin, jonka avulla pussi pysyy pidempään puhtaana ja lisäksi sillä saa muutaman asteen lisää lämpöä. Jotkut pystyvät nukkumaan ilman tyynyä, mutta mä kannan mukanani vanhasta sohvatyynystä tekemääni untuvaista retkityynyä. Lisäksi perusvarusteena on ohut villapeitto, joka toimii niin piknik-vilttinä, lisälämmikkeenä kuin kesäaikaan pelkkänä peittona.

telttailumaisemat

Ohut villapeitto toimii kesät talvet. Tässä peitolle on levitetty eväät Norjan reissulla.

Uudet retkeilyvarusteet testissä

Olen suosinut kohtuuhintaisia ja monikäyttöisiä varusteita, ja tilannut suurimman osan eri verkkokaupoista. Nyt pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan ruotsalaista Addnaturen verkkokauppaa*, kun tilasin heiltä kauan haaveilemani silkkimakuupussin sekä uuden otsalampun tyttären vietyä muuton yhteydessä meidän toisen lampun mukanaan. Tilaaminen suomenkielisiltä sivuilta oli helppoa, tuotteet tulivat nopeasti ja vastasivat tuotekuvausta. Heillä on tarjolla kattava valikoima tunnettujen merkkien retkeilyvarusteita, joten tämä verkkokauppa oli erittäin mukava uusi tuttavuus seuraavia hankintoja miettiessäni.

aamiainen
kintulammi
Marraskuun aamu Kintulammin laavulla. Aamiainen maistuu pakkasyön jälkeen.

Uudet varusteet pääsivät heti testiin, kun lähdettiin viikonloppuna retkeilemään Kintulammin retkeilyalueelle. Nukuttiin laavussa ja silkkipussi oli erinomainen lisä untuvapussin kanssa nukkumiseen, kun lämpötila putosi yön aikana pakkasen puolelle ja aamulla maata peitti ohut lumikerros. Hyvin lämmitti koko yön!

Mulla on toistaiseksi ollut käytössä samat retkeilyvarusteet kesäkeleistä pikkupakkasiin, ja täällä Etelä-Suomessa yön yli retkeily on onnistunut samoilla kamoilla hyvinkin helposti ympäri vuoden. Tosin tulevana talvena on aikomus nukkua ekan kerran ulkona myös kunnon pakkasilla, joten seuraavaksi pitää perehtyä talviretkeilyn saloihin. Sillä metsään on päästävä pian taas uudelleen!

* Kaupallinen yhteistyö: Addnature.fi. Varusteet verkkokaupasta tilattu veloituksetta.

Lue lisää juttuja yön yli retkeilystä:

Melontaa ja riippumattoretkeilyä Liesjärven kansallispuistossa

Petkeljärven kansallispuisto: harjumaisemia ja sotahistoriaa

Kolin kansallismaisemia ja upea Ryläys

Linnansaaren kansallispuisto on saimaannorppien koti

Evon Niemisjärvet: pitkospuita, kalaisia vesiä ja siistejä laavuja

Pääjärven virkistysalue on erinomainen kohde retkeilyyn ja yöpymiseen

2021-03-01_04-45-42

SEURAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA

1 comments On Yöksi metsään – vähintään kerran kuussa!

  • Näitä retkeilyjuttuja on kiva lukea, vaikka itse tykkäänkin harrastaa lähinnä päiväpatikointia. Lähimpänä ulkonanukkumista varmaan on meidän piilokojukokemukset. On kuitenkin helppo kuvitella, että tuo sään merkitys on varsinkin aluksi tärkeä, huonolla säällä tuskin yönyliretkeilyä kannattaa aloittaa. Sama toki pätee varsinkin pitkiin päiväretkiinkin.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer