Matkailuvuosi 2018 – vuoden löydöt, huiput ja mokat

Vielä ehtii tehdä tilinpäätöksen menneestä vuodesta. Mitä kaikkea vuonna 2018 tulikaan koettua? Mitkä olivat matkojen huippuhetkiä, mitkä kohteet upeimpia reissulöytöjä. Tai tuliko tehtyä jotain matkamokia.

Vuonna 2018 matkat suuntautuivat jälleen Eurooppaan, ja yhteensä käytyjä maita kertyi 13. Kolme maista oli kokonaan uusia: Vatikaani, Andorra ja Albania. Kreikassa kävin ensimmäistä kertaa mantereella sekä Korfun saarella. Espanjassa, Ranskassa ja Saksassa matkustin kahdesti, Virossa kolme kertaa. Norja, Italia, Latvia, Ruotsi ja Alankomaat päätyivät matkakohteeksi kerran.

Yhdensuuntaisia lentomatkoja työmatkat mukaan lukien tuli tehtyä 18 ja laivamatkoja 9. Automatkustus on mun suosikkitapa liikkua, ja kilometrejä kertyikin melkein kaikissa käymissäni maissa. Roadtrippailin niin kaksin isän kanssa Itämeren kierroksella Ruotsissa ja Saksassa kuin perheen kanssa Albaniassa, Kreikassa ja Virossa. Tänä vuonna ajelin myös ekaa kertaa itse, kun lähdin viikoksi yksin automatkalle Pyreneille. Saksan joulumarkkinamatkallekin vuokrattiin auto.

Työmatkoja tein tänä vuonna vain kolme. Kesän alussa matkustettiin Pariisista Rotterdamiin ja elokuussa Trondheimiin. En muista koska olisin reissannut töiden puolesta näin vähän. Se osaltaan vaikutti myös yhteen isoimmista muutoksista täällä blogin puolella, kun vaihdoin nimen Duunireissuista Toisiin maisemiin.

Kaikista matkoista en ole vielä ehtinyt edes kirjoittaa, sillä blogin kanssa on ollut tänä syksynä hiljaisempaa kuin koskaan. Mutta vielä se innostus löytyy. Ja uusia juttuja haudutellessa voi muistella mennyttä vuotta näiden hetkien merkeissä.

Vuoden parhaat majoitukset

1. Avragonio, Papingo, Kreikka

Pohjois-Kreikassa Papingon kylästä vuoriston syleilystä löytyi tunnelmallisin majapaikka, jossa olen koskaan yöpynyt.

Lue lisää Zagorin hurmaavin kylä Papingo

2. Schlosshotel zum Markgrafen, Quedlinburg, Saksa

Kauniiseen kaupunkilinnaan tehty pikkuhotelli oli ihan mahtava. Omistaja vei tutustumaan linnan entisöityihin yksityistiloihin, ja huoneiden kalustus kunnioitti talon historiaa. Upea puisto torneineen kruunasi loisteliaan fiiliksen.

3. Georgi Hotell, Võru, Viro

Ripaus luksusta pikkurahalla. Vanhasta postitalosta on tehty hieno hotelli, jossa on pieni kylpylä hyvällä saunalla ja erinomainen ravintola.

Vuoden kiinnostavimmat kaupungit

1. Rooma

En ollut etukäteen ollenkaan varma mitä Roomasta tykkäisin, mutta meille kaupunki näyttäytyi upeana. Tykkäsin sen pikkukaupunkimaisesta olemuksesta, käsinkosketeltavasta historiasta ja ränsistyneisyydestä. Ja kaupungin ruokatarjonta oli ihan mieletön.

Lue lisää: Hyvää ruokaa Roomassa

2. Korfu

Korfun saaren pääkaupunki hurmasi koko perheen niin, että haaveillaan uudesta matkasta sinne.

Lue lisää: Tunnelmallisten kujien Korfu

3. Granada

Menin Granadaan hieman varovaisin mielin korkeiden odotusteni vuoksi. Ihan turhaan, sillä kaupunki oli just niin upea kuin olin kuvitellutkin.

Vuoden yllättäjät

1. Merikarvia

En olisi kuunaan uskonut, että Satakunnan rannikolta löytyy tällainen helmi.

Lue lisää: 10 syytä nostaa Merikarvia maailmakartalle

2. Kalmar, Ruotsi

Finnlinesin kanssa yhteistyössä toteutetun Itämeren kierroksen yhdeksi pysähdyspaikaksi valikoitunut Kalmar oli entuudestaan täysin tuntematon, kuten koko Ruotsin rannikko.

Lue lisää: Ruotsin rannikon helmi Kalmar

3. Viljandi, Viro

Viron roadtripillä keskityttiin Viron vähemmän tunnettuihin kaupunkeihin. Näistä Viljandi oli erityisen viehättävä.

Mä en ole Viljandista, kuin koko Viron reissusta, vielä kirjoittanut sanaakaan, mutta Maisemaonnellinen -blogin Johanna onneksi on: Viljandi, Viron kiillottamaton helmi

Vuoden upeimmat elämykset

1. Katalonian roadtrip

Yksin tehty viikon roadtrip Katalonian ja Etelä-Ranskan hurmaaviin pikkukyliin oli ikimuistoinen ja ainutlaatuinen. Patikointia kataarilinnoille, vuoriston mutkateitä, ikiaikaisia legendoja. Suunnittelematonta matkantekoa, onnistuneita valintoja ja riittävästi uskallusta tehdä just mikä itseä huvittaa.

Lue lisää: Terveisiä roadtripiltä

2. Zagori, Kreikka

Zagorin pikkukylät ja kivisillat Pohjois-Kreikassa nousevat yhdeksi upeimmista alueista, joissa olen käynyt. Vuoristoa, turkoosina kimmeltäviä jokia, kivisiä pikkukyliä ja upeita kaarisiltoja yhdistettynä taivaallisen hyvään ruokaan ilman turistimassoja. Olen löytänyt Euroopan parhaan paikan.

3. Suomalainen metsä

Kun syksyllä ei ollut mahdollisuutta matkustaa, päätin ottaa kaiken irti kauniista syksystä kotimaassa. Ja menin metsään. Ja koin upeita hetkiä korkeilla kallioilla, pitkospuilla, jokien varsilla, kuohuvilla koskilla ja luontopoluilla.

Lue lisää: Uudenmaan upeat retkikohteet – 10 reittiä koskimaisemista kallioille

Vuoden ääripisteet

1. Savonlinna

Kotioveltani katsottuna itäisin käymäni paikka oli Savonlinna. Sinne päädyttiin ystäväni kanssa oopperajuhlien vuoksi.

Lue lisää: Oopperajuhlien ensikertalainen Savonlinnassa

View this post on Instagram

#savonlinna #oopperajuhlat #madamabutterfly

A post shared by Toisiin maisemiin (@toisiinmaisemiin) on

2. Trondheim

Kovin pohjoiseen en tänä(kään) vuonna mennyt. Työreissu Trondheimiin oli paljon muutakin kuin työtä, sillä käytiin myös patikoimassa. Vuoriston ja vuonojen sijaan patikkamatkan varrelta löytyi enimmäkseen maalaismaisemaa, suota ja järviä, mutta hyvä retki se silti oli.

3. Fuengirola

Eteläisin ja läntisin piste olikin tänä vuonna sama. Kävin Aurinkorannikon lomalla Fuengirolassa tapaamassa siellä talvehtivaa Samppanjaa muovimukista -blogin Annea.

Vuoden kauneimmat kylät

1. Frigiliana, Espanja

Joulumatkan viimeisenä päivänä ajeltiin Andalusian kauneimmaksikin kyläksi kehuttuun Frigilianaan. En tiedä onko se varmasti se kaikkein kaunein, mutta mulle se oli just sitä. Ja joulupäivänä auringonlaskun aikaan saatiin kuljeskella sen kapeilla kaduilla ja sadoilla portailla ihan rauhassa. Näissä valkoiseksi kalkituissa andalusialaiskylissä on satumaista vetovoimaa.

2. Rupit, Espanja

Toinenkin kauneimmaksi valikoitunut kylä on Espanjassa, mutta sen kauneus on vähäeleisempää kuin eteläisen sisarensa. Mä nautin erityisen paljon siitä pysähtyneisyyden tunnelmasta, mikä täällä vallitsee.

Lue lisää: Katalonian keskiaikaiset kylät

3. Rennes-les-Bains, Ranska

Kolmannen kylän valinta oli vaikea. Olisiko se Espanjan Besalú, Kreikan Papingo vai Albanian Gjirokaster? Kunnes ymmärsin, että mikään näistä ei kutkuttanut mieltäni niin kuin Ranskan Rennes-les-Bains. Menneisyyden kylpyläkaupunki, jossa oli ihan uskomatonta voimaa.

Lue lisää: Legendojen alkulähteillä Etelä-Ranskan keskiaikaisissa kylissä

Vuoden parhaat retket

1. Montsegurille patikointi

Kun sumupilvet yhtäkkiä väistyivät ja kukkulan laella näkyvä rauniolinna tuli esiin, ei rankka nousu Montsegurille tuntunut enää yhtään päättömältä idealta.

Lue lisää: Patikointia kataarilinnojen raunioilla Ranskassa

2. Yö Nuuksiossa

Syksyn metsäretkien huipentuma oli yön yli retki Nuuksioon. Ei elämyksien perässä tarvitse aina mennä kauas. Joskus puoli tuntia kotiovelta riittää.

Lue lisää: Yön yli retki Nuuksioon

3. Mönkijäsafari Rautalammilla

Lähdettiin matkabloggaajaporukalla pakoon masentavaa marraskuuta Rautalammille, ja repäistiin lähtemällä ekakertalaisina mönkijäsafarille. Maastoajo oli käsittämättömän hurjaa puuhaa, enkä olis todellakaan etukäteen uskonut miten paljon siitä tykkäsin. Voittajafiilis!

Vuoden matkailumokat

1. Laittomasti Albaniaan

Ei uskoisi että Albaniaan voi päätyä vahingossa ohi passintarkastuksen. Näin meille kuitenkin kävi.

Lue lisää: Kannattaako Albaniaan matkustaa

2. Pietarinkirkon väliin jääminen

Vaikka luin kuinka monta juttua etukäteen, en silti tajunnut että Vatikaanin museoalueelta ei pääse virallista reittiä pitkin Pietarinkirkon puolelle, vaan sinne päästäkseen olisi pitänyt jonottaa vielä erikseen. Siinä vaiheessa aikaa ei enää ollut, joten ei sitten menty sinne Pietarinkirkon kupoliin, jonne olisin eniten koko Rooman lomalla halunnut.

3. Auton vuokraushässäkkä Albaniassa

Mä vuokraan lähes joka reissulle auton, ja varmistan aina että meillä on nollaomavastuu. Paitsi viime kesänä Albaniassa. Lommo kyljessä maksoi lopulta Mr. Tiranan päätöksellä vain 100€ (käteisellä, tottakai).

Lue lisää: Kertomus auton vuokraamisesta Albaniassa

Vuoden reissulöydöt

1. Wernigerode, Saksa

Ystäväni pyysi katsomaan onko mulla merkittynä mapsiin mitään varsinaisten joulumarkkinakohteidemme Quedlinburgin ja Goslarin lähistöllä. Ja olihan siellä: kolmas upea ristikkotalokaupunki Wernigerode.

2. Mirepoix, Ranska

Katsellessani mitä muuta kiinnostavaa kuin kataarilinnoja Ranskan Pyreneiden alueelta löytyy, törmäsin kaupunkiin nimeltä Mirepoix. Ja sen ristikkotaloihin. Pakkohan sinne oli lähteä. Vastaavia paalujen päälle rakennettuja taloja en ollut ennen nähnytkään.

3. Nuutajärvi

Kotimaakin yllättää. Kesälomalla ajeltiin pikkuteitä länsirannikolle, kun nälkä ajoi etsimään lounaspaikkaa. Nuutajärven lasitehtaalla oli tarjolla todella hyvä lounas, kiinnostavia näyttelyjä ja upea historiallinen tehdasmiljöö.

Vuoden kauneimmat maisemat

1. Vikosin rotko, Kreikka

Vaikka Kreikkaan matkustettiin Meteoran vuoksi, veivät Vikosin rotko ja Zagorin vuoristomaisemat lopulta voiton vuoden kauneimmat maisemat -kilpailussa.

Lue lisää: Pohjois-Kreikan upeat nähtävyydet – Vikosin rotko ja Zagori

2. Meteora, Kreikka

Sen jälkeen kun ensimmäisen kerran olin törmännyt kuviin Meteorasta, en voinut enää ajatella juuri muuta kuin matkaa sinne. Kun kohteelle on ladattu näinkin vaatimattomat odotukset, iskee pettymyksen pelko. Mutta Meteora oli juuri niin vaikuttava kuin olin kuvitellutkin.

Lue lisää: Meteora, paikka jonne oli pakko päästä

3. Gorge de Galamus, Ranska

Vuoristomaisemassa mun silmä lepää. Pyreneillä niin Espanjan, Andorran kuin Ranskankin puolella, oli todella paljon upeita vuoristomaisemia. Mutta kaikkein suurimman vaikutuksen teki vuorten rinteille jyrkänteiden reunoille raivatut tiet. Ja niillä mä ajelin ihan itsekseni.

Lue lisää: Dangerousroads: the world’s most spectacular roads – Gorge de Galamus

Vuoden erikoisimmat kohteet

1. Meteora, Kreikka

Kyllä se Meteora vaan oli huikaisevien maisemien lisäksi erikoisinta mitä viime vuonna tuli nähtyä.

2. Ropoto, Kreikka

Jotkut näyt hämmentävät enemmän kuin toiset. Kuten Kreikan pohjoisosissa sijaitseva Ropoton kylä, joka valuu hiljalleen vuoren rinnettä tuhoutuakseen lopulta kokonaan

Lue lisää: Valuva autiokylä Kreikassa

3. Sillämäe, Viro

Viron pohjoisrannikolla lähellä Venäjän rajaa sijaitseva Sillamäe on erikoinen paikka. Toisen maailmansodan jälkeen kaupunki suljettiin ja se katosi kartoista, sillä Neuvostoliitto rikasti Sillamäessä uraania ydinpommia varten. Kaupungin arkkitehtuuri edustaa Stalinin 50-luvun mahtailevaa uusklassista tyyliä, ja edelleen kaupungissa tulee fiilis kuin astuisi neuvostoaikaan.

Vuoden kauneimmat rakennukset

1. Alhambra, Granada

Mauriajoilta peräisin oleva palatsi kätkee upeutensa seiniensä sisään. Ulkopuolelta palatsialue on vaikuttavimillaan iltavalaistuksessa.

2. Ristikkotalot

Yksikään mahtava palatsi tai linna ei koskaan pääse lähellekään sitä kauneutta, jota ristikkotalot mulle edustavat. Tänä vuonna ihailin ristikkotaloja Saksan lisäksi myös Ranskassa ja Ruotsin etelärannikolla.

3. Vatikaanin palatsi

Vaikka patsasrivistöt eivät tehneetkään minuun toivottua vaikutusta, oli Vatikaanin palatsi kuitenkin ihan mieletön paikka. Erityisesti sen karttasali oli upea. Samoin kaikki salien katot. Ja portaikot.

Vuoden sykähdyttävimmät hetket

1. Pantheon, Rooma

En ole aikoihin vaikuttunut mistään niin kuin astuessani sisään Pantheoniin. Mene helmikuussa aikaisin aamulla, niin et joudu jakamaan tilaa kuin muutaman muun matkailijan kanssa. Paikan tunnelma on sanoinkuvaamaton.

2. Carcassonne, Ranska

Tämä sykähdys ei ollutkaan positiivinen. Kun vuosien matkailuhaave oli teipattu keltaisilla raidoilla taiteen nimissä, niin vähemmästäkin järkyttyy. Mutta parin päivän sulattelun jälkeen mä huomasinkin itse asiassa pitäväni tästä. Ja Carcassonne, olihan se nyt jokaisen odotetun hetken arvoinen.

3. Tavertet, Espanja

Kun tie kapenee kapenemistaan nousten ylemmäs ja ylemmäs. Eka reissupäivä, ekaa kertaa yksin autolla ulkomailla. Yhtään en tiedä mikä perillä odottaa. Saavun jyrkänteen reunalle niin pieneen kylään, että teitäkin on vain kaksi. Astun hämärään majataloon, talon emäntä toivottaa tervetulleksi poskisuukoin ja istuttaa pöytään. Kaataa viinin lasiin, tarjoilee yksinkertaisen, mutta äärettömän herkullisen, illallisen ja olen onnellinen. Siitä hetkestä ja kaikesta, mikä tekee siitä mahdollisen.


Aikamoinen reissuvuosi siis jälleen takana. Ja yhtä hyviä vuosia toivottavasti edessä. Vaikka ainut toistaiseksi varattu matka on kesälomareissu Puolaan ja Slovakiaan Tatravuorille ja kansallispuistoihin, niin eiköhän sitä matkakalenteri vielä täyty myös vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Hyvää reissuvuotta 2019!

4 comments On Matkailuvuosi 2018 – vuoden löydöt, huiput ja mokat

 • Noora / Seikkailumielellä

  Hauska kooste! Pisti miettimään omiakin matkoja näistä näkökulmista 🙂

  • toisiinmaisemiin

   Kiitos! Mä tykkään listoista, ja näiden kohteiden miettiminen oli tosi antoisaa. Samalla tuli muisteltua vähän perusteellisemmin mitä kaikkea vuoteen taas mahtuikaan.

 • Olipas ihana postaus! Löysin paljon kohteita ja paikkoja joita laittaa omalle listalle tulevaisuutta varten, kiitos! 🙂

  • toisiinmaisemiin

   Kiitos, ilahduin kovasti kommentistasi. Ja mukavaa, että juttu tarjosi inspiraatiota reissusuunnitteluun.

Leave a reply:

Your email address will not be published.